iberica 2000.org

 Inicio
Registrate Patrocinios Quienes somos Ultimos Artículos Tablón Anuncios

Ayuda 

COLABORADORES

Usuarios Registrados
E-mail:
Contraseña:  

BUSQUEDAS

 Indice alfabético
 Indice de autores

 

DIRECTORIO

 Artículos y reportajes 
 Consultoría jurídica 
 Denuncias y derecho 
 Flora y Fauna 
     Fauna 
     Flora 
 Inventos y patentes 
 Libros y lecturas 
 Noticias Ibérica2000 
 Política medioambiental 
 Proyectos e iniciativas 
 Turismo y viajes 
     Excursiones 
     Lugares de interés 
     Turismo rural 
 Webs relacionadas 
 Agricultura de casa 

 Artículos de opinión 

 Cambio climático 
 Energía eolica 
 Humedales 
 Mundo marino 

 Asociaciones y colectivos 
 Empresas y comercios 
 Organismos públicos 

 Fondos de escritorio 
 
 

L´urbanisme, la Sra. Ministra i el País Valencià

(1665)

DECLARACIONS
Hi ha una correlació directa entre estar en el poder i portar a terme un pla urbanístic determinat, mentre que també sembla que existeixi certa relació entre estar en l oposició i oposar-se a urbanitzar això o allò, encara que en aquest cas també és comú l abstenció o el mutis pel fòrum més que res per anar fent amics no siga cas que la pròxima legislatura calga governar.

A principis d questa setmana i en el marc de la Universitat Menendez Pelayo la Ministra de Medi ambient Cristina Narbona feia unes declaracions en les quals acusava als responsables polítics valencians d estar matant a la “gallina dels ous d or”, que és com la Sra. Narbona va venir a definir al turisme.

Igualment, no va dubtar ni un moment a assegurar que la causa de la mort era la construcció incontrolada al litoral del nostre país.

Si a això afegim que dies abans la senyora ministra no havia vacil·lat ni un moment a l afirmar que el govern socialista no dubtaria a esfondrar les construccions il·legals en la costa, no és d estranyar que el Conseller de Territori i Habitatge Rafael Blasco sortís a la palestra a recodar les “ingerències inadmissibles” de la Ministra Narbona a la qual ha arribat a acusar de “voler arruïnar a la Comunitat Valenciana”.

Avui mateix En Rafael li demanava al secretari general dels socialistes valencians, Joan Ignasi Pla, que "li parés els peus” a l animosa ministra.

La veritat és que si a nivell de Govern i Consell si que s aprecien unes diferències ideològiques notables, sobretot des que parteix dels Verds d Espanya passaren a engrossar les files socialistes en les últimes eleccions, no s aprecien aquestes mateixes diferències a nivell municipal on depenent de si el PSOE està al govern o l oposició la postura que adopta respecte a l urbanisme vària considerablement.

Els exemples més clars d aquesta visió canviant podrien ser l alcalde de Torrent Jesus Ros que en la seua calentura recalificadora ha arribat ja fins Paiporta, o la del govern socialista d El Puig que preveu urbanitzar en els pròxims anys més de vuit milions de metres quadrats, el que equival a la construcció de 14.000 nous habitatges, en la seva majoria en el litoral. Això és el que recull el document aprovat ahir.

En aquest cas PP i Bloc no van donar l aprovació del pla adduint falta d informació per part de l equip de govern compost pel PSOE i UV.

L actuació del consistori d’El Puig cal entendre-la dintre d un pla molt més ampli que encara que no està aprovat oficialment si que es comença a apreciar la presa de posicions d uns, Ajuntaments de la zona, i altres, constructors com Ballester que ha comprat els terrenys d’Alstom a Albuixec, per a quan es done la senyal de sortida per a l’aniquilació de l Horta Nord.

El pla no és ni més ni menys que l herència urbanística del Ministre Zaplana, la famosa, encara que mai formalitzada, Ruta Blava que pretén unir València amb Sagunt aixecant un mur d apartaments i adossats entre la costa i la nova carretera V-21 que travessarà el que ara és, la condemnada a mort, Horta de València.

En aquest context cal entendre també les barbaritats urbanístiques comeses a Canet’d En Berenguer pel bastió comunista, entengas EU-l’Entesa, del Camp de Morverdre, l’ínclit Enrique Altabella, que després de convertir tot el terme municipal en una gran urbanització al costat del mar fou nomenat alcalde honorari de la localitat, se suposa que pels serveis prestats als seus conciutadans que deuen estar molt agraïts.

Si això passa pel nord, no és menys preocupant el que esdevé pel sud. Mentre que a Cullera va governar el PSOE les agressions contra la Serra dels Raboses van ser notables igual que ho van anar les construccions il·legals dintre dels límits del Parc Natural de l Albufera, i en les zones no urbanitzables entre el riu i Tavernes de la Valldigna.

Però si preocupant era aquesta situació, no ho és menys l anunci de qué l Institut Valencià de l Habitatge promou la construcció de 33 torres de 25 altures en la partida de la Bega al costat del que una vegada va ser la desembocadura del Riu Xúquer, i que avui no és mes que una rasa per on el mar arriba fins Riola per qué el riu ja fa temps que fins allí no arriba.

El pla ha estat acollit amb gran alegria per l equip de govern compost per PP-UV-BLOC, el PSOE ací s ha declarat en contra, clar que ací, a diferència que al Puig i a Torrent, estan a l oposició.

El més curiós d aquest nou projecte és que no està promogut per una empresa privada, sinó per una institució pública que en teoria es tindria que dedicar a promoure habitatges de protecció oficial. Altres curiositats són que l arquitecte d aquest projecte tingua interessos en solars de Cullera i que José Fermín Doménech, actual gerent de l Institut Valencià de l Habitatge, haja estat representant de l Agrupació d Interès Urbanístic de la mateixa Bega, casualitats que té la vida.

Més al sud, i concretament en el municipi d Ondara, una empresa promou un projecte en les partides de Segària i Vinyals per a la urbanització de 1200000 metres quadrats de territori ondarenc que inclourà un camp de golf i 2000 habitatges per a 6500 persones, el que suposaria un increment de la població del 100%, i és que pel que es veu esperem que venja a viure bastant gent per aquests secs erms i anem a necessitar aigua per a tots, i per a totes les piscines que caldrà construir per a fer més atractiva l oferta immobiliària.

Ací el projecte conta amb el vist i plau del PP, mentre que Bloc i PSOE estan en contra ací ambdós estan en l oposició. Mentre, a Xàbia, el PP promou la construcció d un port esportiu, el de pescar per a viure va quedar obsolet, perquè aparquin els vaixells els senyors vinguts de Madrid i altres llocs durant l època estiuenca, els ponts i festes de guardar. El projecte ha suscitat una gran oposició arribant fins i tot a l enfrontament físic entre els que estan a favor, i es queixen de qué “al final no tindrem on deixar el vaixell”, com ho feia amargament una senyora de Madrid l altre dia en el ple, i els que estan en contra que són normalment veïns de Xàbia, i als que els dels vaixells van qualificar com “morts de fam” durant l agitat ple al que es feia referència.

A La Vila Joiosa la senyora ministra de medi ambient té l oportunitat de posar a la pràctica les seves paraules ja que el constructor de l Hotel Atrium Beach ha construït 11 altures més de les que tenia permeses, encara que el consistori de la localitat en mans del PP s ha donat pressa a legalitzar la situació que malgrat tot no sembla estar resolta del tot.

En definitiva, i a pesar de les declaracions dels uns i els altres sembla que hi ha una correlació directa entre estar en el poder i portar a terme un pla urbanístic determinat, mentre que també sembla que existeixi certa relació entre estar en l oposició i oposar-se a urbanitzar això o allò, encara que en aquest cas també és comú l abstenció o el mutis pel fòrum més que res per anar fent amics no siga cas que la pròxima legislatura calga governar.

En qualsevol cas queda bastant clar que els partits polítics amb les lleis de finançament acutals no estan en condicions de negar-se a certs plans urbanístics, principalment els grans que han de pagar una sèrie de despeses de gestió del partit.

Sembla que sol la iniciativa popular com és el cas d Ondara i el de Xàbia és capaç de crear el sotsobre entre els responsables polítics. Les crítiques dels altres partits sempre les podran contrarestar recordant-los el que feien ells quan els toco el torn d urbanitzar, i és que això és com la tropa, cadascun es fot quan li toca.

Más información a:
antoniod17@ono.com

Más información alojada por esta Entidad, en Ibérica 2000:
* CERCLE OBERT DE BENICALAP

Insertado por: CERCLEOBERT (03/09/2004)
Fuente/Autor: Josep Melero.
 

          


Valoración

¿Qué opinión te merece este artículo?
Malo   Flojo   Regular   Bueno   Muy bueno   Excelente

Comentarios

Escribe tu comentario sobre el artículo:

Nombre:  

 E-mail:

 

Libro de Visitas Colabora Modo Texto Condiciones Suscribete

(C)2001. Centro de Investigaciones y Promoción de Iniciativas para Conocer y Proteger la Naturaleza.
Telfs. Información. 653 378 661 - 693 643 736 - correo@iberica2000.org