No cal matar mosques a canonades... |
(4065) |
PETITES IDEES PER GARANTIR UN GRAN FURTUR... |
A vegades a les nostres cases rebem uns visitants que no són benvinguts: mosques, mosquits, formigues, escarabats, aranyes, etc, poden aparèixer puntualment a casa i resultar-nos molestos. Què podem fer-hi? |
La solució que hem vist habitualment és ruixar-los amb algun producte comprat a la drogueria que ens asseguri que fent-ho “eliminem” el problema. Però, hem pensat mai què és el que fem servir? En molts casos es tracta de productes realment tòxics que maten els petits insectes a través de mecanismes que també ens afecten a nosaltres. I, en realitat, sovint n’hi hauria prou amb mesures senzilles que evitin les molèsties sense haver de recórrer a biocides.
* Imatge ampliada en... (Enllaç...)
Es tracta d’adoptar una estratègia de “control integrat”, que vol dir trobar la manera de mantenir les espècies nocives a ratlla, fent servir, en primer lloc, mesures preventives que evitin que les plagues entrin a casa i/o que hi trobin aliment, aigua i refugi i s’hi “vulguin quedar”; i només en darrer terme utilitzar els mètodes de control (biològics, físics, químics, etc.) menys agressius possibles per a la salut de les persones i el medi ambient (1). A la llar, això es tradueix en atacar el problema amb petites accions com ara tapar els forats per on entren les formigues, posar una tela mosquitera en algunes finestres o bé extremar les mesures d’higiene si detectem algun escarabat o panerola que es passeja per la nostra cuina, etc, i només optar pels productes químics si tots aquests mètodes fallen.
De fet, si veiem una filera de formigues o uns peixets de plata a casa, obtindrem els mateixos efectes si enlloc de ruixar-les amb insecticida fem servir una solució sabonosa (les immobilitzarem) i les recollim amb una baieta, ja que l’insecticida només mata les que veiem en aquell moment. En general, sempre que trobem algun insecte indesitjat, hauríem de dedicar una estona a fer una neteja a fons de la cuina o el rebost, on potser trobem l’origen del problema.
En el cas del mosquit tigre, que trobem a Catalunya des del 2005 i provoca unes picades molt molestes (2), el més efectiu és evitar que pugui criar eliminant els punts d´aigua on poden créixer, com els platets de sota els testos al balcó o altres recipients.
* Imatge ampliada en... (Enllaç...)
En ocasions, però, el problema ens sobrepassa i hem de recórrer a un professional en control de plagues. No podem oblidar que no sempre és imprescindible que el servei d’un professional comporti l’aplicació de plaguicides. La seva experiència i coneixement de les plagues fan que pugui trobar el focus, que nosaltres no hem pogut localitzar, i atacar el problema en la seva arrel, amb senzilles mesures preventives. Cal recordar que sempre que s’hagin d’aplicar mesures químiques s’han de seguir les mesures de seguretat indicades (com una ventilació adequada, no accedir a les habitacions durant un període de temps, etc) per evitar efectes negatius sobre les persones.
Departament de Sostenibilitat s.batet@unescocat.org Tel:. (+34) 934 763 264 Mes informació a: * Centre Unesco de Cataluña... (Enllaç...)
* Mosquit tigre... (Enllaços...) * Alternatives als pesticides... * Web sobre efectes dels plaguicides... * Chemical Pesticides... * España en la lista de países que aún contaminan con DDT, sólo junto a Brasil, China e India. * Ecología, Ecolatría, Ecotopía * El delta del Ebro, un sistema amenazado... * Alto índice de Contaminantes Orgánicos, en los Salmones de Acuicultura. * Contaminantes ambientales y su repercusión sobre las poblaciones de fauna silvestre. * La Situación Ambiental de las Cuencas Hidrográficas internas, del País Vasco * El plomo en la gasolina, forma parte de nuestras vidas...
Insertado
por: albertoflores (20/07/2009) |
Fuente/Autor:
Unescocat. Barcelona. |
Valoración
Comentarios
|