iberica 2000.org

[Propuestas]  [En portada] [Directorio]  [Lo + nuevo]

POSA FLOCS DE COTÓ A LA TEVA VIDA...
Cada any es fan servir més d’1,2 bilions de bosses...

Cada any es fan servir més d´1,2 bilions de bosses de plàstic a tot el món: un milió per minut. Només a Catalunya, s’ha calculat que a les grans superfícies es distribueixen uns 14 milions de bosses cada setmana.

Com a resposta, l’ús de bosses reutilitzables (més resistents, de roba, cistells o carros de la compra) s’ha convertit en un símbol visible, al carrer, la feina i el mercat, de voler fer les coses d’una altra manera.
Però no és un simple gest simpàtic d’activisme personal o dels comerços que les ofereixen. Tot i que dir “no” a les bosses de plàstic sembli una acció simbòlica per canviar el món, és molt més.

(imagen omitida)


Els impactes de les bosses de plàstic són molts. Produir 5 bosses de plàstic suposa l’emissió d’1 kg de CO2, i el seu reciclatge és poc viable. Els petits bocins de plàstic o els polímers tòxics despresos quan es degraden contaminen els sòls i l’aigua i s’introdueixen a la cadena alimentària. Les bosses de plàstic formen una part important dels residus extrets en tasques de neteja als llits dels rius. Al mar, l’anomenada “gran taca del Pacífic”, una ingent massa de residus de plàstic de 3,5 milions de tones ha multiplicat les seves dimensions per 10 cada dècada des de 1950. Surant a l’oceà, entre San Francisco i Hawaii, és un vergonyós llegat de la humanitat.

La Isla de las flores.



En molts casos l’ús de bosses de plàstic es pot evitar: n’hi ha prou amb anar preparat en sortir a comprar, i dur un cistell a la mà o una bossa plegable a la butxaca. Amablement, però amb fermesa, pots practicar el “No, gràcies!” És una manera de fer palesa que moltes bosses i embolcalls no són necessaris. Es pot practicar al supermercat quan t’ofereixen més bosses de plàstic; a la fruiteria quan volen posar una bossa per a cada fruita; a la cansaladeria quan a més del plàstic i el paper t’afegeixen la safata de suro blanc...

(imagen omitida)


Ja hi ha nombroses experiències interna-cionals d’èxit per reduir l’ús i la fabricació de bosses de plàstic que, sumades a la predilecció personal per la bossa de cotó o el carret de la compra, acabaran amb aquest símbol d’un paradigma voraç en recursos naturals.

Departament de Sostenibilitat
s.batet@unescocat.org
Tel:. (+34) 934 763 264
Mes informació a:
* Centre Unesco de Cataluña... (Enllaç...)

Temes relacionats:

* El compromiso marino, del Proyecto Ibérica 2000 (Enllaços...)
* Redes a la deriva en el Mediterráneo
* Los Delfines y las Marsopas, los más amenzados...
* Balance de la Situación Ambiental, 25 años después...
* La contaminación de plásticos en la Bahía de Manila
* España, basurero nacional...
* Un nuevo continente en el Pacífico.

* Mes reportatjes de Unescocat... (http://www.iberica2000.org/Es/Busquedas.asp?Palabra=unescocat) (Enllaços...)

* Campanya Catalunya Lliure de Bosses...
* Deixalles als oceans (Informe en català)...
* Catalunya Lliure de Bosses!...

>> Autor: albertoflores (22/07/2009)
>> Fuente: Unescocat. Barcelona.


[Propuestas]  [En portada] [Directorio]  [Lo + nuevo]

(C)2001. Centro de Investigaciones y Promoción de Iniciativas para Conocer y Proteger la Naturaleza.
Telfs. Información. 653 378 661 - 693 643 736 - correo@iberica2000.org